Brigáda na Križkovských lúkach

21.06.2014 22:37

Čo:        Oprava studničky a jej okolia

Kto:       Všetci, ktorým sa nelenilo a priložili ruku k dielu

Kedy:    Sobota 14.6.2014

Kde:      Križkovské lúky

Ako:

a)      Skrátená verzia

Ráno sa všetci pozbierali v Cigli na obratišti, ale namiesto do Prievidze išli na Križkovce. Tam, kým Ľudvo varil guláš, baby vykášali trávu. Ak v nej náhodou našli aj stromček, tak im až srdiečko poskočilo od radosti, že to nerobia zbytočne. Chlapi sa zatiaľ pustili do boja so strieškou. Kedže ich bolo dosť a strieška už bola riadne prehnitá, z boja vyšli víťazne. Potom začali rozmýšľať ako ďalej. Po obede, posilnení gulášom a vínom, za nadšeného povzbudovania žienok, urobili novú striešku a opravili lavičku. Spoločne potom upravili odtok a okolie studničky a v dobrej nálade sa vrátili dojesť guláš a dopiť čo ostalo. 

Na záver sa lúčili so slovami: Bolo super, ešte si to zopakujeme.


b)      Pre tých, ktorí majú čas a chce sa im čítať

Už dávnejšie v hlavách predsedu urbáru a vedenia Vrchvody vírily myšlienky okolo nie celkom vyhovujúceho stavu studničiek v cigeľskom chotári. A keď sa konečne oteplilo, tak sa tie myšlienky premenili aj na reálne plány.

Najprv sa naplánoval termín brigády a zabezpečilo a pripravilo drevo na striešku. Tu svoje odborné skúsenosti zúročili Jozef s Júliusom.

V stredu pred plánovanou akciou sa konala bojová porada s presným rozdelením úloh. Priestory a pohostenie zabezpečili Ivko a Evka (na grilované krídelká so "susedinou" omáčkou a jahodovú bublaninu s medovkou sa poniektorým slinky zbiehajú ešte aj teraz).

Vo štvrtok sa do urbárskej chaty odviezlo všetko, čo sa dalo, aby sa potom nestrácal drahocenný čas. V sobotu ráno, o 8:30, sa na autobusovom obratišti stretli tí, ktorí chceli pomôcť a zároveň chceli stráviť deň s priateľmi. Každý si so sebou priniesol to, s čím chcel prispieť  - vyžínačku, kosák, pracovné rukavice, ale aj varechu, či kotlík na guláš.

Proviant s verjcajchom sa  naložil na auto a chlapi sa odviezli na urbársku chatu, kde vybudovali základňu. T.j. nachystali drevo, založili oheň, pripravili suroviny na guláš a nechali Ľudva, aby varil (vždy je totiž dobré vedieť koho treba chváliť, keď sa guláš vydarí, alebo...).

Chlapi - Jožko, Ivko, Kajum a Marek sa vybrali na miesto určenia - k studničke. Zhodiť starú strechu bolo ľahké, vyčistiť studničku jednoduché, ale urobiť novú strechu, to už dalo trocha zabrať. Ale keď sa chce, všetko sa dá. Ešte pred obedom bola konštrukcia hotová.

Dievčence za nimi zatiaľ išli pekne po svojich (aj keď sa predsa len nad nimi Július zľutoval a priviezol ich na miesto).  Keďže pri výmene striešky by veľmi nepomohli, boli prevelené na iné, dôležitejšie, miesto.  Pod križkovskými lúkami sú totiž tretím rokom vysadené stromčeky, ktoré až doteraz viac slúžili v zime ako krmivo pre zver (ale teraz to už končí, pretože sa začalo budovať oplotenie). Táto výsadba bola na jar doplnená o nové sadenice, preto Ľubka, Evka, Dadka, Anka, Ivetka a Zuzka išli vyžínať porast okolo sadeníc. O hrubšiu robotu sa postaral  Janči, ako hlavný vyžínač. Ani Tóno sa pri nich nenudil, až do obeda sa nezastavili.

Okolo obeda sa začali zbiehať pri ohni. Keďže guláš ešte potreboval zopár minút, tí hladnejší zatiaľ opiekli špekáčky.  Nakoniec sa však dočkali všetci. Pretože medzitým začalo pršať, uchýlili sme sa pod prístrešok urbárskej chaty, kde sa partia v kľude najedla.

Po dobrom obede sa už vyžínať nedalo (jednak sa ťažko zohýnalo a navyše bolo mokro), tak sa všetci presunuli k studničke, kde dokončili striešku, vyčistili a upravili odtok a opravili aj lavičku.  S dobrým pocitom sa vrátili na základňu, kde dojedli guláš, dopili vínko a vybrali sa domov.

Strávili sme spolu krásny deň, je za nami niečo vidieť a dúfame, že každý, kto pôjde okolo a bude sa chcieť  napiť a oddýchnuť si na upravenom mieste, našu prácu ocení

V šírom poli studienočka kamená  a v nej voda, vodička a v nej voda studená